اصطلاحات تجاری حمل بار هوایی
حمل بار هوایی چیست؟
حمل و نقل هوایی کالا یا کارگو(محموله های تجاری)، باهواپیما های مخصوص از کشوری به کشور مقصد ارسال می شود. برای درک کامل مفهوم حمل و نقل هوایی کالاهای تجاری و حمل کالاهای مسافران باید با تفاوت دو مفهوم کارگو و فریت بار آشنا باشید.
بارنامه چیست؟
حمل بار هوایی به دو روش انجام می شود:
۱- کارگو: به محموله هایی که ماهیت تجاری دارند و به صورت حمل بار هوایی انتقال می شوند در اصطلاح کارگو می نامند، بطور مثال تجار بین المللی برای ارسال کالاهای خود یا کالاهای خریداری شده از همین روش استفاده می کنند و و با هواپیماهای مخصوص مانند هواپیما های غول پیکر مثل بلوگا یا آنتونف 225 ارسال می شود.
۲- فریت: افرادی که قصد مهاجرت یا مسافرت طولانی مدت به کشور های دیگر را داشته باشد می تواند بارهای و لوازم مورد نیاز خود را با استفاده از شرکت های فریت و حمل بار هوایی به کشور مقصد بفرستد . در واقع یک بار خصوصی بوده و ماهیت تجاری ندارداصطلاحا، فریت بار می گویند . و اکثرمسافرین و مهاجرینی که قصد عزیمت به کشورهای دیگر را دارند محموله هایی همچون ظروف آشپزخانه ، سرویس های چینی ، لوازم منزل ، لوازم شخصی ، البسه ، کتاب و … دارند که نمی توانند به همراه خود ببرند و باید از این خدمات با هزینه پایین میسر است استفاده می کنند.
کالاهای صادراتی و وارداتی به سه دسته تقسیم میشوند:
کالاهای مجاز: کالاهایی که ورود یا صدور آن با رعایت ضوابط نیاز به کسب مجوز نیست.
کالاهای مشروط: کالایی است که صادرات و واردات آن نیاز به مجوز ارگان های دولتی دارد.(مانند کتب و نشریات و فیلم و نوار و آثار فرهنگی هنری)
کالاهای ممنوعه الصدور: کالایی است که به موجب شرع و یا به موجب قانون ممنوع است.
مانیفست چیست؟
مانیفست، فهرست کل بار یا محموله است .فهرست کل بار شامل بارحمل شده در یک هواپیما است. فهرست کل بار یا محموله شامل مشخصات تجاری کالا است . این مشخصات شامل:شماره سند حمل ، فرستنده ، گیرنده ، تعداد و نوع بسته ها ، شرح و مقدار کالا است. مانیفست در حکم اظهارنامه بار نیز می باشد و بسیاری از کشورها از این سند به عنوان اظهار نامه بار استفاده میکنند هر محموله تجاری که از طریق مرزهای هوایی ، زمینی ، دریایی ، وارد قلمرو گمرکی می شود باید برای آن نسخه ای مانیفست ارائه شود این سند دلالت بر آن دارد که کالا از گمرک خانه در یک کشور بارگیری و حمل شده و در طول راه به آن چیزی اضافه یا از آن کسر نشده ، مگر این امر به موجب مانیفست نشان داده شده باشد.
منتشر شده در۱ بهمن ۱۴۰۲